Wykonanie
Kuzynka nazwała ten sos "
sałatka agica"... Zresztą nazwa nie jest ważna, najważniejsze jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako zdrowsza alternatywa dla
ketchupu. Taki sos nadaje się jako dodatek do
mięs, na kanapki, na pizze, może również podkręcać smak
sosów pomidorowych. Dzięki temu, że warzywa są mielone, a nie miksowane, stryktura
sosu jest ciekawsza. Gorąco polecam ten przepis... jak tylko spróbowałam sosu i dostała przepis od razu zrobiłam porcyjkę:-)Składniki:3 kg obranych ze skórki
pomidorów1 kg
papryki słodkiej (bez gniazd nasiennych)5-6
papryczek chili (dodawać pojedynczo, aby uzyskać preferowaną ostrość) - ja dałam 2 takie jak na zdjęciu1 kg
marchewki1 kg
jabłek (obranych i wydrążonych)1 szkl.
cukru1/2 szkl.
oleju1 szkl. ząbków
czosnku4 płaskie łyżki
soliopakowanie suszonej
bazyliiWykonanie:Wszystkie warzywa obrać, następnie pokroić i zmielić surowe w maszynce do mielenia. (
Czosnek dodamy później)Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu ok. 1 h. W przypadku gdy warzywa nam puszczą za dużo
wody, należy tą
wodę odlać, aby sos nie był za rzadki (ja miałam mięsiste
pomidory, które nie puściły za dużo
wody, dlatego nie musiałam jaj odlewać)Do warzyw dodać
cukier,
olej,
sól i
bazylię. Gotować 5-10 min. Następnie dodać zmielony
czosnek ( można również go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach) i gotować jeszcze 5 min.Gorący sos wkładamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować.Smacznego