ßßß Cookit - przepis na Buza czyli napój z kaszy jaglanej

Buza czyli napój z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Buza to lekko sfermentowany, kwaskowaty napój bezalkoholowy na bazie kaszy jaglanej, przywieziony do Polski przez Macedończyków, przed II Wojną Światową. Znany jest też w innych krajach bałkańskich chociaż przygotowuje się ją tam czasami nieco inaczej i z innych składników - np. w Turcji na bazie kukurydzy a w Bułgarii z pszenicy albo prosa.
W przedwojennym Białymstoku i okolicach, gdzie osiedlili się emigranci, podawano buzę najczęściej z kawałkiem słodkiej chałwy.
składniki:
150 g suchej kaszy jaglanej
2 szkl. wody do kaszy
250 g zwykłego cukru
4 cytryny
2 g świeżych drożdży
duża garść rodzynek
3 litry wody
sposób przygotowania: kaszę przepłukałam na sicie i wsypałam do rondla, zalałam 2-ma szklankami wody i gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem, aż była zupełnie miękka. Przy pomocy blendera zmiksowałam ją na gładką masę. W garnku zagotowałam 3 litry wody z cukrem, dodałam zmiksowaną kaszę, rozmieszałam - mogą zostać grudki i zawartość garnka będzie wyglądała jak zważone mleko, ale to nic nie szkodzi. Wlałam sok wyciśnięty z cytryn i przelałam całość przez gęste sito, przetarłam. Można dodatkowo sito wyłożyć złożoną gazą żeby zostały na niej wszystkie farfocle.
Płyn ostudziłam, odlałam ok. 1/3 szkl. i rozmieszałam w tym drożdże - zostawiłam na kilkanaście minut żeby się spieniły a następnie wlałam je do reszty napoju. Przelałam buzę do butelek, do każdej wsypałam po trochu rodzynek, i mocno zakręciłam - miałam tylko plastikowe i dały radę, ale chyba lepsze są szklane z kapslem, takie jak do oranżady, zakręcane albo po winie, z korkiem. Odstawiłam napój na dobę w ciepłe miejsce a potem do lodówki. Najlepiej smakuje mocno schłodzona no i oczywiście z kawałeczkiem chałwy :) W przechowywanej dłużej niż 3 - 4 dni buzie pojawiają się procenty o czym należy pamiętać jeśli będą ją piły dzieci :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/08/buza-czyli-napoj-z-kaszy-jaglanej.html