Wykonanie
Ze spotkania Alpro przywiozłam karton
napoju migdałowego i op.
śmietanki roślinnej do deserów. W domu patrząc na nie pomyślałam o jakimś deserze a ponieważ gdzieś czytałam, że muffinki można zrobić bez
jajka więc postanowiłam spróbować czy uda mi się zrobić taką wegańską wersję. Byłam też ciekawa smaku takich babeczek i wiecie co? Zjadłam już dwie i zaraz sięgnę po następną bo są pyszne - miękkie, wilgotne i ten
dziwny kolor środka zawdzięczają dodaniu mojej ostatnio ulubionej
marchewki :)
składniki:SKŁADNIKI SUCHE - 180 g
mąki pszennej luksusowej80 g mielonych
migdałów150 g
cukru trzcinowego demerara10 g
proszku do pieczenia2 g
soliSKŁADNIKI MOKRE - 220 g napoju/mleczka
migdałowego, ew.
sojowego1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego60 g
oleju roślinnego10 g
octu jabłkowego100 g startej drobno
marchewki, u mnie odmiana purpurowado przybrania: 150 g
śmietanki roślinnejkilka łyżeczek
płatków migdałowychsposób przygotowania: w jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. Do drugiej wlać składniki płynne, dodać do nich drobno startą
marchewkę, wymieszać.Naszykować formę na muffinki, wyłożyć ją papilotkami albo spryskać tłuszczem w sprayu. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Do miski ze składnikami suchymi wlać mokre i łyżką lekko wymieszać tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Nakładać porcje ciasta do wgłębień formy - mnie wystarczyło jej na 10 sztuk.Muffinki piec ok. 25-30 minut. Po upieczeniu wystudzić. Schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno, nałożyć na zimne babeczki, posypać lekko podprażonymi
płatkami. Jeśli nie podajemy ich od razu to odstawić do lodówki, ale najlepiej
śmietanę nakładać bezpośrednio przed podaniem.