Wykonanie
Taki sos warzywno
mięsny z
makaronem to pyszne danie. Sycące nawet dla moich chłopaków a na jarzyny nawet nie kwękają, tak się całość ładnie komponuje.
składniki :300 g
makaronu razowego kolanka300 g
mięsa mielonego z
łopatki1 mała
cebula1 mała
marchewka1/3 strąka
papryki żółtej1/3 strąka
papryki czerwonejkawałek zielonej części
pora3 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów bez skórki2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego3 łyżki
sosu sojowego ciemnego3 łyżeczki sosu
chili z
czosnkiem2 łyżki
olejukilka gałązek
natki pietruszki1 garść zielonych
oliwekdo smaku:
papryka słodka,
oregano,
sól,
cukiersposób przygotowania: Wszystkie warzywa oczyściłam i opłukałam.
Marchewkę starłam na tarce jarzynowej,
cebulę i
papryki pokroiłam w kostkę,
czosnek drobno posiekałam,
pora pokroiłam z ćwierć plasterki. W rondlu rozgrzałam
olej, dodałam
cebulkę i
marchew a gdy lekko się podsmażyły wrzuciłam
mięso i smażyłam mieszając aż zaczęło się rumienić. Dodałam
pomidory (400 g), koncentrat,
czosnek,
sos sojowy i trochę
wody - dusiłam ok. 40 min. na małym ogniu - jeśli sos za bardzo zgęstnieje można podlać jeszcze niewielką ilością
wody. Następnie dodałam troszkę
oregano, sos
chili, posiekaną
paprykę i
pora, dusiłam jeszcze 10 min. - ragout powinno być gęste. Doprawiłam jeszcze
papryką słodką, szczyptą
cukru, sprawdziłam słoność - dla mnie była wystarczająca.
Makaron ugotowałam al'dente w lekko posolonym wrzątku, odcedziłam. Wyłożyłam na talerze i polałam ragout, posypałam posiekanymi
oliwkami i
natką pietruszki. Można ragout zjeść po prostu z
pieczywem zamiast
makaronu.