ßßß Cookit - przepis na Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u nas jak podają atlasy. Do niedawna podlegał ścisłej ochronie, ale od października 2014 jest grzybem wolnym i można go sobie zbierać i cieszyć się smakiem, który jest bardzo przyjemny. Delikatny, lekko orzechowy - mnie bardzo zasmakował.
składniki:
1 owocnik szmaciaka gałęzistego wielkości niedużego kalafiora
1 żółta niezbyt duża cukinia
1 zielona niezbyt duża cukinia
1 cebula biała
2 mięsiste, dojrzałe pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki posiekanego koperku
do smaku: sól, pieprz mielony, zioła prowansalskie, cukier
1 - 2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka masła
sposób przygotowania: Grzyba trzeba bardzo delikatnie i bardzo dokładnie oczyścić bo w załamaniach jego kruchutkich falbanek znajdziemy dużo resztek ściółki a nawet leśne żyjątka. Łatwiej to zrobić dzieląc owocnik na mniejsze kawałki.
Dokładnie go wypłukałam i odłożyłam do osączenia. Cukinie i pomidory umyłam. Cukinie, razem ze skórką, pokroiłam w grube ćwierć plasterki. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki a następnie pokroiłam w kosteczkę. Cebulę obrałam i drobno pokroiłam, tak samo czosnek.
W rondlu rozgrzałam olej i masłem, wrzuciłam cebulę i czosnek a gdy lekko się zezłociły dodałam cukinię i smażyłam mieszając 3 min.. Dodałam pomidory, po dużej szczypcie soli i cukru a także ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich, wlałam troszkę wody ( 4 - 5 łyżek) - całość poddusiłam 3 min.. Dodałam koncentrat, wymieszałam i na wierzchu ułożyłam kawałki szmaciaka - to delikatny grzyb i wystarczyło mu 3 do 5 min. aby ugotować się na parze sosu spod warzyw. Danie posypałam świeżym koperkiem i podałam z dodatkiem bagietki.
Szmaciak o lekko orzechowym, bardzo delikatnym smaku świetnie skomponował się ze słodkawą cukinią i lekko kwaśnymi pomidorami.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/cukinia-ze-szmaciakiem.html