Wykonanie
Jedliście kiedyś
makaron bez makaronu? No właśnie ja też wcześniej nie, ale dzisiejsza kombinacja wyszła tak dobra, że będzie pojawiał się częściej i w różnych połączeniach. A wszystko przez niepozorną obieraczkę do warzyw uzbrojoną dodatkowo w ząbki, za pomocą której ścina się z warzywa nie pasy a wąskie paseczki. I wygląda to jak spaghetti, w tym wypadku jeszcze bardziej podobne do oryginału bo z żółtej
cukinii.
składniki:1 szczupła, długa, żółta
cukiniaok. 50 dkg świeżych, drobnych
kurek2 łyżeczki
oleju z pestek
winogron1 łyżeczka
masła1 niezbyt duża
cebula1 ząbek
czosnku1/2
papryczki chili z zalewy2 łyżki siekanego
koperku1 łyżeczka świeżej macierzankiok. 1/2 szkl. dobrej jakości, gęstego
jogurtu (albo
śmietanki kremówki)do smaku:
sól morska prowansalska,
pieprz ziołowy,
ocet ryżowy, odrobina
cukrusposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyściłam i opłukałam, dobrze osączyłam.
Cebulę,
czosnek i papryczkę drobno posiekałam.
Cukinię umyłam i przy pomocy specjalnej obieraczki
skroiłam w paseczki - jeśli nie macie takiego narzędzia (widoczne na zdjęciu) to pokrójcie ją w cienkie plastry na następnie równie cienkie paski.Na jednej patelni rozgrzałam 1 łyżeczkę
oleju, wrzuciłam połowę
cebuli z
czosnkiem i
chili a gdy się zeszkliła dorzuciłam
kurki. Smażyłam na
ostrym ogniu dosłownie 3 minuty. Wlałam
jogurt, dorzuciłam połowę macierzanki, smażyłam następne 3 minuty po czym doprawiłam
solą i
pieprzem.Na drugiej patelni zeszkliłam resztę
cebuli z dodatkami, wrzuciłam
cukiniowy makaron i smażyłam chwilkę mieszając. Oprószyłam
solą,
pieprzem, dodałam
masło, resztę macierzanki, szczyptę
cukru i dosłownie ze 4 krople
octu ryżowego. Ważne jest żeby nie smażyć za długo -
cukinia ma tylko stracić surowość, ale pozostać chrupiąca. Na końcu dodałam do
cukinii część
koperku i wymieszałam.Podałam wykładając kopczyk "
makaronu" na środek talerza i dookoła polewając
kurkowym sosem i posypując resztą
koperku. Nawet nie macie pojęcia jakie to było pyszne !!!