ßßß Cookit - przepis na Cukiniowy makaron bez makaronu, ale za to z kurkami

Cukiniowy makaron bez makaronu, ale za to z kurkami

nazwa

Wykonanie

Jedliście kiedyś makaron bez makaronu? No właśnie ja też wcześniej nie, ale dzisiejsza kombinacja wyszła tak dobra, że będzie pojawiał się częściej i w różnych połączeniach. A wszystko przez niepozorną obieraczkę do warzyw uzbrojoną dodatkowo w ząbki, za pomocą której ścina się z warzywa nie pasy a wąskie paseczki. I wygląda to jak spaghetti, w tym wypadku jeszcze bardziej podobne do oryginału bo z żółtej cukinii.
składniki:
1 szczupła, długa, żółta cukinia
ok. 50 dkg świeżych, drobnych kurek
2 łyżeczki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka masła
1 niezbyt duża cebula
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili z zalewy
2 łyżki siekanego koperku
1 łyżeczka świeżej macierzanki
ok. 1/2 szkl. dobrej jakości, gęstego jogurtu (albo śmietanki kremówki)
do smaku: sól morska prowansalska, pieprz ziołowy, ocet ryżowy, odrobina cukru
sposób przygotowania: Kurki dokładnie oczyściłam i opłukałam, dobrze osączyłam. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekałam. Cukinię umyłam i przy pomocy specjalnej obieraczki skroiłam w paseczki - jeśli nie macie takiego narzędzia (widoczne na zdjęciu) to pokrójcie ją w cienkie plastry na następnie równie cienkie paski.
Na jednej patelni rozgrzałam 1 łyżeczkę oleju, wrzuciłam połowę cebuli z czosnkiem i chili a gdy się zeszkliła dorzuciłam kurki. Smażyłam na ostrym ogniu dosłownie 3 minuty. Wlałam jogurt, dorzuciłam połowę macierzanki, smażyłam następne 3 minuty po czym doprawiłam solą i pieprzem.
Na drugiej patelni zeszkliłam resztę cebuli z dodatkami, wrzuciłam cukiniowy makaron i smażyłam chwilkę mieszając. Oprószyłam solą, pieprzem, dodałam masło, resztę macierzanki, szczyptę cukru i dosłownie ze 4 krople octu ryżowego. Ważne jest żeby nie smażyć za długo - cukinia ma tylko stracić surowość, ale pozostać chrupiąca. Na końcu dodałam do cukinii część koperku i wymieszałam.
Podałam wykładając kopczyk "makaronu" na środek talerza i dookoła polewając kurkowym sosem i posypując resztą koperku. Nawet nie macie pojęcia jakie to było pyszne !!!
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/cukiniowy-makaron-bez-makaronu-ale-za.html