Ciasta ze śliwkami to chyba jedne z pyszniejszych ciast - uwielbiam je pod każdą postacią:kruche ze śliwkami i beząorkiszowa tarta galette ze śliwkamimarmurkowe ze śliwkaminiskotłuszczowe ze śliwkamikruche ze śliwkami i budyniemdrożdżowe ze śliwkami i kruszonką .5 jajekszklanka cukrumargaryna 250 g2 szklanki mąki pszennejszklanka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniajogurt naturalny 200 mlokoło 15 sztuk śliwekduża szczypta cynamonuMargarynę utrzeć z cukrem na jasną masę.Wbijać kolejno po jednym jajku i miksować masę.Mąki z proszkiem przesiać i wsypać do masy, zmiksować aż całość się połączy.Dolać jogurt i jeszcze krótko mieszać przy użyciu miksera.Ciasto wylać na prostokątną blaszkę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Śliwki pozbawić pestek, przekroić na pół i układać na cieście skórką do dołu.Całość oprószyć cynamonem.Piec w temp. 180 st.C. przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.