ßßß
2 cukinie350 g pieczarek4-5 czerwonych papryk2 cebule : biała i czerwonapół cytryny3 ząbki czosnku2 laski dobrej kiełbasy2 pomidory malinowe lub puszka pomidorówszklanka wody lub bulionuzioła prowansalskie, ostra papryka, sól, pieprzPrzygotowanie rozpocząć od pokrojenia warzyw (cukinie w krążki, paprykę w kwadraciki, cebulę w piórka), kiełbasy (w krążki) i pieczarek (w plasterki).W dużym rondlu na oleju podsmażyć cebulę aż będzie szklista - po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.W między czasie na drugiem rondlu lub patelni podsmażyć na rumianko kiełbasę.Dodać kiełbasę do cebuli i wrzucić pieczarki, które skropić sokiem z cytryny i smażyć około 10 minut.Wrzucić krążki cukinii, zalać całość wodą przegotowaną lub bulionem i dusić pod przykryciem aż cukinia zmięknie.Dodać paprykę oraz pomidory - doprawić do smaku przyprawami i gotować kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.Gotowanie danie podawać z ryżem.

