Wykonanie
Leczo z
cukinią i
pieczarkami to mój nowy pomysł na leczo. Przepis na leczo jest prosty, idealny na lato, pełny letnich warzyw. Dla mnie idealny jest bez
kiełbaski, ale wiadomo, że dla męska publiczność bloga będzie zachwycona. Skoro węgierskie leczo to dodałam
pieczarki, wyszedł taki oszukany gulasz, ale bardzo dobry. Przy upałach nie zapominajcie o piciu odpowiedniej ilości
wody - dziękuję Smaki Południa, że o mnie dbacie.
2
cukinie350 g
pieczarek4-5
czerwonych papryk2
cebule : biała i czerwonapół
cytryny3 ząbki
czosnku2 laski dobrej
kiełbasy2
pomidory malinowe lub puszka
pomidorówszklanka
wody lub
bulionuzioła prowansalskie,
ostra papryka,
sól,
pieprzPrzygotowanie rozpocząć od pokrojenia warzyw (
cukinie w krążki,
paprykę w kwadraciki,
cebulę w piórka),
kiełbasy (w krążki) i
pieczarek (w plasterki).W dużym rondlu na
oleju podsmażyć
cebulę aż będzie szklista - po chwili dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek.W
między czasie na drugiem rondlu lub patelni podsmażyć na rumianko
kiełbasę.Dodać
kiełbasę do
cebuli i wrzucić
pieczarki, które skropić
sokiem z cytryny i smażyć około 10 minut.Wrzucić krążki
cukinii, zalać całość
wodą przegotowaną lub
bulionem i dusić pod przykryciem aż
cukinia zmięknie.Dodać
paprykę oraz
pomidory - doprawić do smaku
przyprawami i gotować kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.Gotowanie danie podawać z
ryżem.