Wykonanie
Krewetki po tajsku to chyba mój ulubiony sposób na
krewetki. Niezwykle aromatyczne smaki z nutą pikantności i sprężyste
krewetki to coś pysznego! Koniecznie spróbujcie też klasyków:
krewetki w
maśle czosnkowym z
natkąkrewetki w cieście .

tygrysie
krewetki2 cm kawałek
imbiru3
szalotki2 ząbki
czosnkupapryczka chilisok z połowy
limonkipół kostki
masłałyżeczka
oleju kokosowego2-3 listki limety
sól,
płatki chilliImbir pokroić na cieniutkie paseczki,
szalotki w kosteczkę,
czosnek w plasterki, papryczkę, jak najdrobniej.Rozmrożone
krewetki obrać z pancerzyków, zostawić tylko ogonek - naciąć je
potem wzdłuż i wyjąć jelito, czyli czarną nitkę.Na patelni rozgrzać
olej kokosowy i dodać
imbir,
szalotkę,
czosnek oraz
przyprawy.Dołożyć
masło,
krewetki i liście limety i smażyć około 3 minut razem.Na koniec doprawić
solą i
płatkami chilli.Podawać z np. grzankami.