Wykonanie
Poniżej znajdziecie przepis na bardzo proste ciasto z
truskawkami - można użyć świeżych lub mrożonych bez potrzeby rozmrażania ich wcześniej. Tahina, czyli pasta sezamowa dodaje ciastu ciekawy,
chałwowy posmak. Ciasto jest wilgotne i po prostu pyszne do po południowej
kawki. Na bazie tego przepisu polecam też:placek z
rabarbaremciasto
maślankowe ze
śliwkamiplacek na
maślance z
owocami leśnymiplacek z
truskawkami i
migdałami .
ciasto :szklanka
maślankiszklanka
cukru2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
kakao3
jajka2,5 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
cukru waniliowego (przepis)pół szklanki
olejudodatki :opakowanie mrożonych
truskawek (lub 400 g świeżych)kilka łyżek pasty sezamowej, czyli tahiny
cukier puderWszystkie składniki na ciasto po za
kakao zmiksować w jednej misce.Około 1/3 masy przełożyć do innej miski, dodać do niej
kakao i zmiksować.Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wylać ciasto
kakaowe.Potemh wyłożyć ciasto jasne.Zrobić kilka sporych kleksów z pasty sezamowej.Na wierzchu ułożyć
truskawki (u mnie mrożone, bez rozmrażania).Piec w temp. 170 st.C. przez 50 minut do tzw. suchego patyczka.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.