ßßß Cookit - przepis na Proste ciasto z truskawkami i tahiną

Proste ciasto z truskawkami i tahiną

nazwa

Wykonanie

Poniżej znajdziecie przepis na bardzo proste ciasto z truskawkami - można użyć świeżych lub mrożonych bez potrzeby rozmrażania ich wcześniej. Tahina, czyli pasta sezamowa dodaje ciastu ciekawy, chałwowy posmak. Ciasto jest wilgotne i po prostu pyszne do po południowej kawki. Na bazie tego przepisu polecam też:
placek z rabarbarem
ciasto maślankowe ze śliwkami
placek na maślance z owocami leśnymi
placek z truskawkami i migdałami .
ciasto :
szklanka maślanki
szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
3 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego (przepis)
pół szklanki oleju
dodatki :
opakowanie mrożonych truskawek (lub 400 g świeżych)
kilka łyżek pasty sezamowej, czyli tahiny
cukier puder
Wszystkie składniki na ciasto po za kakao zmiksować w jednej misce.
Około 1/3 masy przełożyć do innej miski, dodać do niej kakao i zmiksować.
Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wylać ciasto kakaowe.
Potemh wyłożyć ciasto jasne.
Zrobić kilka sporych kleksów z pasty sezamowej.
Na wierzchu ułożyć truskawki (u mnie mrożone, bez rozmrażania).
Piec w temp. 170 st.C. przez 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/05/proste-ciasto-z-truskawkami-i-tahina.html