Wykonanie
Ciasto
maślankowe z
owocami i kruszonką to typowo sezonowy wypiek, do którego przygotowania można wykorzystać wiele rodzajów
owoców. Ja wybrałam
truskawki i
rabarbar, pierwsze
owoce sezonowe, które pojawiły się już w sklepach i jest to bardzo udane połączenie smakowe.Dzięki dodatkowi
sody oczyszczonej ciasto jest puszyste, ale też lekko wilgotne, jak wszystkie ciasta z dodatkiem
jogurtu czy
kefiru. Ważne jest, by na wierzchu nie ułożyć zbyt wielu
owoców ani kruszonki, gdyż pod wpływem dużego ciężaru ciasto może się zapaść i utworzyć zakalec.Ciasto upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, na dużą blachę należy przygotować półtorej porcji.
Składniki:250g
mąki pszennej250ml
maślanki100g
cukru70g (1/3 szklanki)
oleju2 łyżki domowego
cukru waniliowego2
jajka1 łyżka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej300g
owoców (u mnie
rabarbar i
truskawki)KRUSZONKA55g
mąki pszennej35g
masła35g
cukru pudruWykonanie:- przygotować kruszonkę:
mąkę przesiać, dodać zimne
masło i
cukier puder, składniki posiekać, rozetrzeć
między palcami, tworząc większe lub mniejsze grudki, całość zafoliować i schłodzić- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej-
rabarbar oczyścić, nie obierać ze skórki (tylko uszkodzone miejsca), pokroić na niezbyt grube plasterki, zasypać 2 łyżkami domowego
cukru waniliowego, odstawić- gdy
rabarbar puści sok, należy go odcedzić/osuszyć
-
truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, pokroić na niezbyt duże kawałki (u mnie przypominały one wielkością kawałki
rabarbaru)- do miski przełożyć
jajka i
cukier, roztrzepać razem (nie potrzebujemy miksera, można to zrobić widelcem lub ręczną trzepaczką)- do mieszanki jajecznej dodać
olej,
maślankę, ekstrakt z
wanilii, składniki wymieszać razem-
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną- składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać do uzyskania dość gęstej, gładkiej masy- formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać, na wierzchu w niewielkich odstępach ułożyć kawałki
owoców, wierzch posypać kruszonką- piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw suchego patyczka- ciasto kroić po ostygnięciu