ßßß
2 płaty ciasta francuskiegomasa budyniowa :1,5 + 0,5 szklanki mlekaszklanka kremówki 36%łyżka cukru waniliowego150 g cukru6 żółtek4 czubate łyżki mąki ziemniaczanejłyżka mąki pszennej100 g miękkiego masłamasa śmietankowa :500 ml śmietany 36%3 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki gorącej wodyłyżka cukru pudrucukier puder do podania1. W garnku z grubym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać kremówkę i ponownie zagotować.W między czasie zmiksować blenderem 0,5 szklanki mleka z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz żółtkami.Wlać tą masę do garnka i ugotować, jak na budyń - mieszać często by nie powstawały grudki, masa ma wyraźnie zgęstnieć.Zdjąć z ognia garnek, przykryć folią tak by dotykała masę (nie powstanie kożuch) i zostawić do ostudzenia.2. Płaty ciasta francuskiego rozwałkować, nakłuć i oba piec oddzielnie przez 25 min w temp. 200 st.C aż będą złote.Kiedy ciasto będzie w piekarniku się puszyło, należy docisnąć te wypuszczenia widelcem, ma być płaskie.Wystudzić ciasto, dociąć do wymiarów blaszki (około 20x30cm).3. Kiedy masa budyniowa będzie wystudzona, ale w temp. pokojowej to w oddzielnej misce zmiksować masło na puch i stopniowo łyżka po łyżce dodawać do tego masła masę budyniową.Na blachę wyłożyć przygotowany pierwszy płat ciasta i wylać na nie masę budyniową - schładzać w lodówce przez godzinę.4. Po tym czasie przygotować masę śmietankową - ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.W gorącej wodzie rozprowadzić żelatynę, ostudzić, dodać do masy i zmiksować.Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową.Drugi płat ciasta francuskiego pokroić na 10-12 kawałków i ułożyć je na górze (stroną nakłutą widelcami do dołu ciasta), jeden przy drugim (ułatwi to podawanie ciasta).Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.Podawać oprószone cukrem pudrem.