Wykonanie
Pomysł na
bezowe ciasteczka w kształcie bałwanków spodoba się najmłodszym. Na blogu znajdziecie
bezowe choink i i
bezowe czapki Mikołaja .
2
białka100 g
cukru pudrułyżeczka
soku z cytrynyłyżeczka
mąki ziemniaczanejszczypta perłowego barwnika w proszku (opcjonalnie)
Białka ubić na sztywną pianą.Stopniowo po łyżeczce dodawać
cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać
sok z cytryny i
mąkę ziemniaczaną.Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.Do masy dodać barwniki - barwnik perłowy spowoduje poświatę śniegową.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki lub z okrągłą końcówką.Na papierze do pieczenia wyciskać 3 koła różnej wielkości na kształt bałwana.Piekarnik nastawić na 140 st.C. - włożyć blachę i przy uchylonych drzwiczkach suszyć
bezy przez około 40 minut (jeśli będą się bardzo rumienić przykryć wierzch papierem do pieczenia).Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego ostudzenia w nim.Dekorować
beziki kolorowymi pisakami i perełkami cukrowymi.