Wykonanie
S ałatka idealna na obecne ciepłe dni. Soczyste
truskawki doskonale ożywią nasze danie ,dzięki
czemu bedzie ono niesamowicie lekkie.6 dojrzałych
truskawek, pokrojonych na połówki5 czarnych
oliwek, pokrojonych na połówki1 łyżka posiekanego
szczypiorku10 kostek
sera feta3 łyżki posiekanej świeżej
miętyświeżo zmielony
czarny pieprzsos:1 łyżka
soku z cytryny (lub 1,5 łyżki
octu winnego)3 - 4 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin1 łyżka
miodu1/2 ząbka
czosnku (opcjonalnie)szczypta
soli morskiejświeżo zmielony
czarny pieprzCzosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie
solą i przełożyć do miseczki. Dodać
miód i razem rozetrzeć. Wlać
sok z cytryny,
sól i
pieprz do smaku. Dolać
oliwę i wymieszać wszystkie składniki.Sos
miodowy wymieszać z 1 łyżką posiekanej
mięty.
Rukolę ułożyć na półmisku, obłożyć
truskawkami,
oliwkami i posypać
szczypiorkiem. Kosteczki
sera feta obtoczyć w
pieprzu i pozostałych 2 łyżkach posiekanej
mięty, ułożyć na
sałatce. Przed samym podaniem
sałatkę polać przygotowanym sosem
miodowo -
miętowym i doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.