Ostatnio polubiłam kaczkę.W tej wersji jest naprawdę świetna - aromatyczna, delikatna i mięciutka.Miód, ocetjabłkowy i majeranek - przysmak z Mazur. :)Na dwie porcje:2 kacze nogi2 łyżki octujabłkowego2 łyżki oleju rzepakowego5 ząbków czosnku2 łyżki otartego majeranku2 łyżeczki soli1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu1 łyżka miodu pszczelegoNogi kacze dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Do czosnku w misce dodajemy ocetjabłkowy, miód, majeranek, sól oraz pieprz i olej.Składniki marynaty dobrze ze sobą mieszamy i nacieramy nią kaczkę.Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na całą noc lub nawet dłużej.Po tym czasie mięso układamy na blasze lub w kamionkowym naczyniu i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę, do uzyskania rumianej skórki.W czasie pieczenia, mięso należy polewać sosem powstałym z wytopionego tłuszczyku.Podajemy z ulubioną surówką i pieczonymi ziemniakami lub żurawiną.