Wykonanie
2 szklanki
mąki pszennej2
jajka4
żółtkapół łyżeczki
soliMąkę wysypujemy na stolnicę i robimy w niej dołek.Wbijamy do niego
jajka i wlewamy
żółtka.Zagniatamy bardzo twarde ciasto; uporanie się z nim trochę trwa, ale efekt końcowy wart jest tego poświęcenia.Po uzyskaniu gładkiej masy pozostawiamy ją, by odpoczęła na blacie przez około pół godziny.Po tym czasie dzielimy ciasto na kilka części.Ja miałam ułatwioną sytuację, ponieważ posiadam bardzo dobrą maszynkę do domowego
makaronu.Jednak jeśli jej nie mamy, ciasto rozwałkowujemy na grubość około milimetra, do dwóch i tworzymy
makaron według uznania.Najszybsze i najbardziej uniwersalne są oczywiście
nitki.Po wycięciu
makaronu posypujemy go
mąką i pozostawiamy na kilka minut do przeschnięcia.Następnie wrzucamy go do osolonej
wody z odrobiną
oleju i po ugotowaniu cieszymy się smakiem. :)