Wykonanie
Kolejne włoskie danie. Tak, wiem kuchnia włoska opanowała ostatnio blog, to chyba tęsknota za Włochami, moim ulubionym
krajem. Gdybym mogła wybrać sobie miejsce, w którym miałabym mieszkać do końca życia to nie wahałabym się ani chwili, miałabym jedynie problem z wyborem regionu, każdy ma w sobie coś wyjątkowego :) Niestety na razie muszę zadowolić się przeglądaniem zdjęć z włoskimi krajobrazami, oglądaniem filmów i słuchaniem włoskiej muzyki. Tak, włoskie dania pasują do tego idealnie :) Dziś tradycyjna carbonara :)przepis na 2 porcje
500 g
makaronu spaghetti200 g
wędzonego boczku250 ml
śmietanki 30%2
żółtka1 ząbek
czosnku2 łyżki tartego
sera grana padano lub
sera pecorino
sól,
pieprzBoczek pokrój w drobną kostkę, przełóż go na rozgrzaną patelnię i podsmaż, stale mieszając. Pod koniec dodaj bardzo drobno posiekany ząbek
czosnku i podsmażaj jeszcze przez chwilę. W miseczce wymieszaj
żółtka, 150 ml
śmietany oraz
starty ser. Pozostałą część
śmietany wylej na patelnię, dodaj przesmażony wcześniej
boczek, a następnie dodaj ugotowany wcześniej
makaron (nie przelewaj go zimną
wodą). Zdejmij patelnię z ognia, a następnie dodaj
żółtka wymieszane ze
śmietaną i
serem. Całość dokładnie wymieszaj, przypraw
solą i
pieprzem. Gotowe danie przełóż na talerze, udekoruj
startym serem i listkiem
bazylii :)Smacznego :)