Wykonanie
Panuje przekonanie, że będąc na diecie trzeba zrezygnować z dań mącznych - z pierogów, naleśników... Oczywiście, nie należy z nimi przesadzać, ale raz na jakiś czas w zdrowej wersji,
czemu nie :) Dzisiaj eksperymentujemy z pierogami w wersji bezglutenowej. Po paru próbach, w końcu udało mi się uzyskać idealne ciasto. I wbrew pozorom to wcale nie jest takie trudne i czasochłonne. Dlatego zobaczcie, czy macie wszystkie potrzebne składniki i zabierajcie się za lepienie pierogów :) Nie pożałujecie! :)przepis na 20 pierogów

400g
mąki gryczanej100g
skrobi z tapioki (ja swoją kupiłam TUTAJ)150ml gorącej
wodyszczypta
soli+
jagody,
maliny+ łyżka
mąkiMąkę,
sól i
skrobię przesiej na stolnicę. Uformuj z niej coś na kształt wulkanu, następnie dodawaj stopniowo
wodę i zagniataj gładkie ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne.Gdy już uzyskamy porządny efekt, podziel je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki ( ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka lub innego okrągłego naczynia wycinaj pierożki.
Jagody i
maliny przełóż do miski, obsyp delikatnie
mąką.Wykrojone pierożki napełnij nadzieniem, dokładnie
sklej. Można sobie pomóc tutaj widelcem, albo samemu tworzyć artystyczne falbanki pierogów.Gotuj, wrzucając je na wrzącą
wodę. Czekaj, aż wypłyną na wierzch, następnie muszą pogotować się ok. 2 minut. Po tym czasie wyciągnij pierogi, ułóż je na talerzu, tak aby się nie posklejały.Podawaj z świeżymi
owocami i
jogurtem naturalnym.Smacznego :)

