Wykonanie
Każdy od swojej babci dowie się, że nie ma nic lepszego niż jej pyszne pierożki z
twarożkiem okraszone solidną porcją skwareczków i tłuszczyku- zapewne, dlatego lepiej zachować je na specjalne okazje, a przygotować sobie ich zdrowszą i równie pyszną alternatywę- tak, da się!Pierogi to kolejna, niezwykle uniwersalna potrawa. Możemy je przyrządzić w wersji wytrawnej z
twarogiem i
cebulką, ze
szpinakiem, z
kapustą lub też na słodko z
owocami. Korzystając jeszcze z dobroci obecnej
pory roku mamy możliwość rozkoszowania się ich lepszą, świeżą wersją, więc warto zaserwować sobie taką lekką, obiadową ucztę.Do przygotowania pierogów z dzisiejszego przepisu użyłam
mąki żytniej razowej- osobiście bardzo lubię jej smak, lecz jeśli za nim nie przepadacie możecie użyć jakiegoś "lżejszego" typu pełnoziarnistego. Ta opcja to zdecydowanie jeden z moich ulubionych letnich obiadów.SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ-5 PIEROGÓW:75g
mąki żytniej razowej(typ 2000) +
mąka do posypania4-5 gorącej łyżek
wodyokoło 50g
owoców-
malin,
jagód,
borówek lub
truskawek +
owoce do dekoracji100g
jogurtu naturalnegoPRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsypać do miski, dodać
wodę- koniecznie musi być gorąca, ale należy uważać, żeby nie dać jej za dużo, 4-5 łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiłoWyrobić ciasto, i cienko rozwałkowaćZa pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać do środka
owoce i sklejaćGotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na wierzchPodawać z
jogurtem i
owocami oddzielnie lub zmiksowanymi