ßßß Cookit - przepis na Quinoa z twarogiem i granatem

Quinoa z twarogiem i granatem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Odkąd pamiętam śniadanie zawsze było najważniejszym posiłkiem mojego dnia. Nawet jak wstawałam bardzo wcześnie do szkoły ( pozjeżdżałam do liceum ok. 50 km) to i jak zaczynałam dnia śniadania. Co dziwne każdego dnia śniadanie wyglądało tak samo: owsianka na mleko z jabłkiem i cynamonem. Nie wiem jak mi się to nie nudziło, może byłam zbyt zaspana, żeby zastanawiać się nad tym co jem... Teraz na pewno by to już nie przeszło. I nie tylko ze względu na to, że jakoś nie mogę się zmusić do owsianki, przede wszystkim zrozumiałam, że jest tyle ciekawych dań, składników i kompozycji, że nie można codziennie jeść tego samego. Quinoa w wersji śniadaniowej to moja nowa propozycja. Smakuje bardzo dobrze, jest sycąca i zdrowa :)
przepis na jedną porcję
200 ml mleka
3 łyżki komosy ryżowej
50 g twarogu ( u mnie twaróg domowy)
2 łyżki nasion granatu
Do rondla przelej mleko i doprowadź je do wrzenia. Następnie dodaj quinoę i gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15 minut. Gdy kasza będzie już miękka, przełóż połowę kaszy do słoiczka ( lub miseczki), dodaj twaróg, a następnie pozostałą część kaszy. Na wierzch posyp nasionami granatu.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/01/zdrowe-sniadanie-quinoa-z-twarogiem-i.html