Wykonanie
kwi 8th
Twaróg domowyDzisiaj prosty w wykonaniu, pyszny w smaku – naturalny
twaróg domowy. Do jego przygotowania nie trzeba posiadać żadnych specjalnych kultur bakterii ani podpuszczki, a jedynie świeżą
maślankę. Taki
twaróg, przechowywany w lodówce, zachowuje świeżość przez kilka tygodni. Możemy spożywać go na surowo lub upiec z niego sernik, ugotować kluski leniwe i wszystko, co nam przyjdzie do głowy…
Składniki:- 10 litrów świeżego
mleka,- 0,5 litra świeżej
maślanki (takiej w kartonie) lub odpowiednie kultury bakterii .
Mleko pasteryzujemy i studzimy do 32 stopni, dolewamy 0,5 litra
maślanki lub bakterie mleczarskie i dokładnie mieszamy. Odstawiamy
mleko w ciepłe miejsce (30-35 stopni) na ok. 12-24 godziny, to jest do momentu, aż utworzy się zwięzły skrzep (dobrze
zsiadłe mleko). Wtedy, delikatnie mieszając co jakiś czas, podgrzewamy je do 40 stopni, a następnie studzimy i wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny, aby jak najwięcej wartościowych elementów pozostało w
twarogu, a nie w
serwatce.Jeżeli przed podgrzaniem zdecydujemy się zdjąć
śmietanę, będziemy
mieć pyszną kwaśną
śmietanę do zupy i półtłusty
twaróg.Gdy
twaróg będzie już zimny, przekładamy go na durszlak wyłożony chustą serowarską lub pieluchą tetrową. Teraz zawijamy chustę, przykrywamy okrągłym talerzem, obciążamy ok. 1kg i wstawiamy do lekkiego prasowania do lodówki na kilka godzin. Gotowe – mamy teraz własny
twaróg! Np. z
miodem:
My nie wylewamy
serwatki: po schłodzeniu jest wspaniałym
napojem a także bazą do naleśników, na które przepis podamy wkrótce.
Serwatkę przechowujemy w lodówce w szklanych a nie plastykowych pojemnikach, ponieważ wtedy zachowuje swój aromat. A wiecie, co robimy z nadmiarem serwatki? Wystarczy do niej dodać trochę
octu i mamy bardzo dobry płyn do zmywania naczyńTo nie żart, spróbujcie!