Wykonanie
Tym razem kolei na domowy
twaróg. Jest naprawdę doskonały w smaku, na weekendowe śniadanie wręcz idealny. Jakiś czas temu
Madzia zaczęła chodzić na okoliczny bazarek. Po takie prawdziwe świeże wiejskie rzeczy do jedzenia. Niemal za każdym razem kupuje
śmietanę i
mleko. I z takiego wiejskiego
mleka zrobiliśmy
twaróg. Od razu napiszę, że takie sklepowe UHT się nie nadaje (nie ma w nim bakterii odpowiedzialnych za zsiadanie się
mleka).
I właśnie tylko to
mleko będzie nam potrzebne, nic więcej. Wlewamy
mleko do miski i za dwa dni będzie już zsiadłe. Wtedy wlewamy je do garnka i podgrzewamy przez 30 minut. Ale bardzo ważne jest żeby nie doprowadzić do wrzenia! W tym czasie
mleko zacznie się zbijać w grudki. Następnie durszlak wykładamy gazą i na tę gazę odlewamy
mleko z garnka. Odciskamy dokładnie, żeby całą
serwatka wypłynęła, a
mleko zostało w gazie. Uwaga, będzie bardzo gorące! Jeżeli uznamy, że za bardzo odcisnęliśmy i
twaróg jest zbyt suchy to możemy dodać odrobinę
śmietany.
I właściwie to już koniec. Jeszcze tylko przekładamy
twaróg do jakiegoś pojemniczka.
Dodam, że produkcja
twarogu jest opłacalna. Jak kupimy wiejskie
mleko na bazarze to cenowo wyjdzie podobna kwota jak za
twaróg sklepowy. Z 1 litra
mleka otrzymaliśmy około 150 g
twarogu.
Smacznego!
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)