Kolejną nowością w mojej kuchni jest mąka z orzeszków ziemnych. Znalazłam ją kiedyś w małym, niepozornym sklepiku. Mąką z orzeszków ziemnych pachnie i smakuje jak masło orzechowe, to produkt bezglutenowy. :) Długo się zastanawiałam co z niej przygotować, w głowie powstało wiele pomysłów. Na pierwszy ogień poszły muffinki. Bez dodatku cukru, dzięki bananom, muffinki są naturalnie słodkie. Doskonale smakują z ciepłym mlekiem i ulubionym serialem :)przepis na 8 muffinek150 g mąki gryczanej50 g mąki z orzeszków ziemnychłyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia2 bananyjajko50 g masłaMasło utrzyj na puch, dodaj jajko i pokrojone banany. Miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj przesianą mąkę gryczaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę z orzeszków ziemnych. Miksuj całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki, tak aby wypełniało 3/4 wysokości. Piecz ok. 35. minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj przestudzone.