ßßß Cookit - przepis na Muffinki orzechowo-bananowe

Muffinki orzechowo-bananowe

nazwa

Wykonanie

Kolejną nowością w mojej kuchni jest mąka z orzeszków ziemnych. Znalazłam ją kiedyś w małym, niepozornym sklepiku. Mąką z orzeszków ziemnych pachnie i smakuje jak masło orzechowe, to produkt bezglutenowy. :) Długo się zastanawiałam co z niej przygotować, w głowie powstało wiele pomysłów. Na pierwszy ogień poszły muffinki. Bez dodatku cukru, dzięki bananom, muffinki są naturalnie słodkie. Doskonale smakują z ciepłym mlekiem i ulubionym serialem :)
przepis na 8 muffinek
150 g mąki gryczanej
50 g mąki z orzeszków ziemnych
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 banany
jajko
50 g masła
Masło utrzyj na puch, dodaj jajko i pokrojone banany. Miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj przesianą mąkę gryczaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę z orzeszków ziemnych. Miksuj całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki, tak aby wypełniało 3/4 wysokości. Piecz ok. 35. minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj przestudzone.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/01/muffinki-orzechowo-bananowe.html