Wykonanie
Witajcie kochani :) Pewnie myślicie o jakimś "strasznym" i halloweenowym wpisie, jednak
póki co u mnie go nie spotkać (przecież nie cierpię na brak piekarnika..) Mam jednak dla Was coś lepszego i na każdą okazję. Ten wypiek sprawdził się w moim przypadku idealnie, jako forma szybkiego śniadania, a także popołudniowy podwieczorek do kubka gorącej
herbaty. Sama
słodycz! A to głównie za sprawą mocno dojrzałych
bananów. Jeśli chcecie zaszaleć to możecie dodać pół tabliczki posiekanej
czekolady, jednak ja zrezygnowałam z tej przyjemności :)I jak, ktoś z Was się skusi?Składniki:3
banany80g
mąki pełnoziarnistej140g
mąki gryczanej3 łyżki
brązowego cukru (opcjonalnie)70g
masła1
jajkoszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu5 łyżek
wiórków kokosowychPrzygotowanie:
Banany rozgniatamy, dodajemy
jajko,
masło,
sól,
cukier oraz
cynamon i miksujemy. Następnie wsypujemy
mąkę wraz z proszkiem oraz wiórkami kokosowymi. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki.tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut, aż wierzch się zarumieni. Podajemy po ostudzeniu - na śniadanie sprawdza się idealnie.Smacznego :)