Wykonanie
Kasza to stały element mojej kuchni. Przeważnie występuje w daniach obiadowych i śniadaniach. Wypieki z
kaszy to dla mnie nowość. Co prawda, robiłam kiedyś
ciasteczka z
kaszy jaglanej, ale ciasta z
kaszy jeszcze u mnie nie było. Dlatego, gdy tylko natknęłam się na ten przepis, od razu wiedziałam, że muszę spróbować. Trochę poeksperymentowałam i oto jest :)Przepis na formę o wymiarach 10x30cm
250g
kaszy kuskus500g
jogurtu naturalnego150ml
wody100g
wiórków kokosowych3 łyżki
miodu50g
ziaren słonecznika4 łyżki
powideł śliwkowych+
masło do natłuszczenia formyW szklance z
wodą rozpuść
miód.
Kuskus przesyp do miski, zalej go
wodą z
miodem oraz
jogurtem naturalnym, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj
wiórki kokosowe,
słoniecznik i powidła. Ponownie dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.Formę wysmaruj dokładnie
masłem. Wyłóż do niej ciasto i wyrównaj wierzch. Następnie odstaw je na ok. 10 minut, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto delikatnie wyjmij z formy i pozostaw do przestygnięcia. Podawaj z świeżymi
owocami.