Wykonanie
Coraz częściej pojawiają się tutaj zupy, a dokładnie kremy. Czas, więc na jakiś dodatek. Przeważnie podaję tego typu zupy z grzankami, a tym razem mała odmiana - domowy
groszek ptysiowy. Wbrew pozorom, to wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy trochę cierpliwości, dobre składniki i trochę wolnego czasu. Efekt? Uśmiech na twarzy gości :)

100g
masła250ml
wody200g
mąki pszennejszczypta
soli5
jajekW rondlu zagotuj szklankę
wody, dodaj
masło i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i dodaj przesianą
mąkę pszenną z
solą. Energicznie mieszaj do chwili, gdy masa będzie jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmij garnek z ognia i odstaw, aby masa przestygła.Gdy masa będzie już wystudzona, dodawaj do niej po jednym
jajku, cały czas dokładnie miksując. Masa powinna być gładka i jednolita.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do szprycy cukierniczej, a następnie wyciskać niewielkie ilości ciasta, pamiętając o odstępach pomiędzy nimi. Piecz ok. 10-12 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Groszek można podawać do zup lub kremów.
