Wykonanie
przepis na 6 gniazdek
opakowanie
ciasta francuskiego100g
twarogu2 łyżki
rodzynekaromat migdałowy2 łyżki
cukru waniliowego+
jajkoPiekarnik rozgrzej do 220 stopni. Rozwiń
ciasto francukie. Za pomocą niewielkiej szklanki wytnij z niego kółka. Mi wyszło 15 kółeczek. Pięć odkładamy, a z reszty za pomocą kieliszka wycinamy małe kółeczka ( mają powstać takie oponki).
Jajko roztrzepujemy. Brzegi całych kółek smarujemy roztrzepanym
jajkiem, na nich układamy kółeczka z dziurką, ponownie smarujemy
jajkiem i kładziemy kolejną warstwę.Tak przygotowane gniazdka wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 15 minut, aż do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
Twaróg rozdrabnij za pomocą widelca. Dodaj
rodzynki,
cukier waniliowy i kilka kropel
aromatu migdałowego. Całość dokładnie wymieszaj.Wystudzone gniazdka napełnij
twarogiem.Smacznego :)