ßßß Cookit - przepis na Francuskie rożki z serem i cynamonem

Francuskie rożki z serem i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Opakowanie francuskiego ciasta z Biedronki, to jeden z moich ulubionych "wynalazków". Jest tysiące pomysłów zarówno na słodko jak i na słono z zastosowaniem właśnie tego ciasta :) Tym razem z racji tego, że zostało mi trochę twarogu, postanowiłam wykorzystać go jako nadzienie do ciastek wraz z niezastąpionym cynamonem;) Przygotowanie zajmuje ok. 35 minut,
a zyskujemy świetną przekąskę do popołudniowej małej czarnej ;)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
100g twarogu półtłustego
jedno jajko
łyżka cukru pudru,
łyżka gęstej śmietany (18%)
rodzynki
Wykonanie:
Rozłożone ciasto kroimy w kwadraty 4x4 cm, przygotowujemy nadzienie mieszając twaróg, śmietanę cukier puder, żółtko, cynamon i garstkę rodzynek. Nakładamy masę na jeden róg kwadratu i przykrywamy przeciwległym. Dobrze zaklejamy ciasto i układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w odstępach. Smarujemy białkiem z jajka i wkładamy do rozgrzanego na 180st piekarnika, pieczemy ok. 20 minut aż do zarumienienia rożków. Ostudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego :)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2012/06/francuskie-rozki-z-serem-i-cynamonem.html