Uwielbiam delikatny smak krewetek. Wiem , ze jest wiele osób, które uważa je za "robaki morskie" i za nic nie tknie. Zupełnie niepotrzebnie bo jeśli lubimy ryby to i krewetki powinny nam smakować. Powiem więcej... nie jestem fanką ryb ale krewetki uwielbiam ;)Sekretem ich przyrządzenie jest krótka obróbka cieplna. Krewetki przeciągnięte za długo na patelni stają się gumowe i mało atrakcyjne dla podniebienie. Najlepiej smakują w towarzystwie pikantnych przypraw lub/i czosnku.(na 3 porcje)200g krewetek (z głowami i pancerzami)120ml białego wytrawnego wina150g słodkiej śmietanki300ml bulionu warzywnegoczubata łyżka mąkipęczek natki pietruszkitymianek350g razowegomakaronu spaghettimarynata:3-4 łyżki oliwy z oliwek3 ząbki czosnkupół białej cebulisól, biały pieprz, chiliSposób przygotowaniaCebule siekamy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebuleiczoesnek łączymy z oliwą, solą świżo mielonym czarnym pieprzem i papryczką chili. Ja użyłam suszonej ale może być również świeża.Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy główki. Myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty. Pancerze z krewetek mają sporo smaku i aromatu. Można ich użyć do przygotowania hiszpańskiej zupy krewetkowej lub wywaru do zupy rybnej.Krewetki powinny być dokładnie pokryte marynatą. Miskę zawijamy w folię spożywcza i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Rozgrzewamy dużą patelnię. Krewetki wraz z marynatą przesmażamy na dużej mocy przez 2-3 minuty. Krewetki wyciągamy z patelni na talerzyk a do marynaty na patelni dolewamy wino oraz śmietankę. W bulionie rozrabiamy łyżkę mąki. Wlewamy przez sitko na patelnię. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz tymiankiem. Do sosu przekładamy odsączony makaron oraz krewetki, Dokładnie razem mieszamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.