ßßß Cookit - przepis na Kremowy kalafior z pieprzem + pomysły na czerstwe pieczywo

Kremowy kalafior z pieprzem + pomysły na czerstwe pieczywo

nazwa

Wykonanie

Najprostsza zupa na świecie. 15 (no góra 20) minut i gotowa. Smaczna i nieskomplikowana. Z nutą maślaną i świeżo mielonym pieprzem.
Zaraz po pomidorowej i rosole jest to zupa, która bywa najczęściej na naszym stole. I trudno się temu dziwić bo kiedy coś tak prostego jest tak pyszne nie może być inaczej.
Często przygotowuję ją kiedy nie mam czasu ani/lub pomysłu na obiad. Tym bardziej w pełni sezonu kalafiorowego jest to obowiązkowy punkt programu.
Mój mąż nazywa ją "krem kalafe" i bardzo lubi w wersji zaostrzonej chili lub tabasco, dzieciaki przepadają za wersją podstawową a ja kocham ją z dodatkiem dużej ilości koperku. Każdy może opracować swoją własną wersję ;)
SKŁADNIKI:
dwa średnie kalafiory
1,5l rosołu lub zastępczo bulionu z kostki
szklanka mleka 3,2%
łyżka masła
sól, świeżo mielony pieprz
opcjonalnie pól kieliszka białego wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim różyczki kalafiora. Zalewamy rosołem wymieszanym z mlekiem. Gotujemy około 10-12 minut. Opcjonalnie na ostatnie 5 minut dolewamy pół kieliszka białego wytrawnego wina.
Kilka ładnych kawałków kalafiora zostawiamy do dekoracji. Resztę miksujemy na gładką, aksamitna masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
.
***************************************************
Nie wiem jak Wam ale mnie notorycznie zdarza się kupić za dużo pieczywa, które później nie grzeszy świeżością.
Nie mam w zwyczaju wyrzucać jedzenia (a tym bardziej chleba) i chętnie go zagospodarowuje na innych polach.
Pieczywo , które pozostałe w nadmiarze a straciło już dawną świeżość możemy oczywiści wysuszyć i przeznaczyć na bułkę tartą. Ale ile tej bułki tartej można mieć? Z czerstwego chleba polecam przygotować grzanki do zup i sałatek. Chleb kroimy w małą kostkę (1cmx1cm), skrapiamy smakowa oliwą i ulubionymi przyprawami (pieprz, zioła, czosnek, co kto lubi) i zapiekamy w piekarniku na papierze do pieczenia przez około 5 minut. Studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Inna możliwością jest przygotowania jajka zapiekanego w bułce. W tym celu wystarczy odciąć wierzch bułki, wydrążyć ją, posmarować masłem, dodać szynkę,/ser,/pomidora i wbić jajko. Doprawić i zapiec w piekarniku do ścięcia jajka.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/08/kremowy-kalafior-z-pieprzem-i-pomysy-na.html