Wykonanie
Propozycja słodkiego śniadania lub podwieczorku, który z pewnością polubią nie tylko dzieci ale też miłośnicy
słodyczy i
owoców.Warto się na niego skusić szczególnie latem, gdy wszędzie mnóstwo sezonowych
owoców.

Składniki:omlet:2
jajka2 płaskie łyżki
mąki pełnoziarniste2-3 łyżki
mleka lub słodkiej
śmietankisól2 łyżeczki
cukrułyżka
wiórków kokosowycharomat waniliowy lub miąższ z ½
laski wanilii½ łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
oleju kokosowegododatki:
jogurt greckipłatki migdałówsiemię lnianerodzynkiowoce (u mnie
ananas,
maliny,
jagody)Sposób przygotowania:W wysokim naczyniu ubijamy
białka jajek z odrobina
soli. Gdy będą sztywne dodajemy kolejno nie przerywając miksowania:
cukier, a następnie
żółtka, mleko/śmietankę,
wiórki kokosowe, aromat i
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju kokosowego i wlewamy jednolita masę jajeczną.Delikatnie podważamy i sprawdzamy czy masa się zarumieniła. Kiedy tak się stanie przykrywamy patelnię dużym talerzem i szybkim ruchem przewracamy ją tak aby omlet opadł na talerz. Omlet zsuwamy ponownie na patelnia i rumienimy z drugiej strony.Na jedna połówkę nakładamy
jogurt grecki, umyte i pokrojone
owoce oraz posypujemy
siemieniem lnianym,
rodzynkami i
płatkami migdałów. Składamy na pół.