ßßß Cookit - przepis na Gulasz z fasolką szparagową

Gulasz z fasolką szparagową

nazwa

Wykonanie

Gulasz to świetny przykład dania jednogarnkowego, gdzie smaki i aromaty składników pięknie się przenikają. Przygotowałam letnią wersję z dodatkiem fasolki szparagowej i cukinii dzięki czemu danie jest lżejsze ale równie pyszne co wersja tradycyjna.
Składniki:
3 białe cebule
3 ząbki czosnku
1kg wołowiny
sól, czarny pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liście laurowe
oliwa do podsmażenia
mąka około 2 łyżek
1l bulionu
puszka krojonych pomidorów
0,5–1 kg żółtej fasolki szparagowej
czerwona papryka
średnia cukinia
½ puszki kukurydzy
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy w garnku o szerokim dnie na odrobinie oleju. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę o wielkości jaką lubimy. Wołowinę dokładamy do cebulki i przesmażamy aż zmieni kolor i się „zamknie”, tak żeby smak mięsa nie uciekał w czasie duszenia. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka i ostra papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładamy kilka listków laurowych i parę kulek ziela angielskiego. Ja wkładam je do małych woreczków z organzy. Dzięki temu łatwo je wyciągnąć i nikt przez przypadek nie natrafi na kulkę ziela ;) Mięso oprószamy niewielka ilością mąki.
Całość podlewamy połową bulionu oraz dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Zmniejszamy moc kuchenki i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 50-60 minut.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Ja dodałam 1 kg fasolki, jeśli chcecie by gulasz był bardziej mięsny dodajcie połowę.
Czerwona paprykę i cukinię kroimy w kostkę.
Po mięsa dokładamy paprykę i fasolkę i dusimy kolejne 25-30 minut aż fasolka będzie niemal miękka. Na końcu dodajemy kukurydzę i cukinię i dusimy jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku tymi samymi przyprawami, które używaliśmy wcześniej.
Serwujemy z kaszą gryczana lub kluseczkami.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/07/gulasz-z-fasolka-szparagowa.html