Wykonanie
Gulasz to świetny przykład dania jednogarnkowego, gdzie smaki i aromaty składników pięknie się przenikają. Przygotowałam letnią wersję z dodatkiem
fasolki szparagowej i
cukinii dzięki
czemu danie jest lżejsze ale równie pyszne co wersja tradycyjna.

Składniki:3 białe
cebule3 ząbki
czosnku1kg
wołowinysól,
czarny pieprz,
słodka papryka,
ostra papryka,
zioła prowansalskie,
ziele angielskie,
liście lauroweoliwa do podsmażenia
mąka około 2 łyżek1l
bulionupuszka krojonych
pomidorów0,5–1 kg
żółtej fasolki szparagowejczerwona paprykaśrednia
cukinia½ puszki
kukurydzySposób przygotowania:
Cebule i
czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy w garnku o szerokim dnie na odrobinie
oleju.
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę o wielkości jaką lubimy.
Wołowinę dokładamy do
cebulki i przesmażamy aż zmieni kolor i się „zamknie”, tak żeby smak
mięsa nie uciekał w czasie duszenia. Przyprawiamy
solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem, słodka i
ostra papryką oraz
ziołami prowansalskimi. Dokładamy kilka listków laurowych i parę kulek
ziela angielskiego. Ja wkładam je do małych woreczków z organzy. Dzięki temu łatwo je wyciągnąć i nikt przez przypadek nie natrafi na kulkę ziela ;)
Mięso oprószamy niewielka ilością
mąki.Całość podlewamy połową
bulionu oraz dodajemy pokrojone
pomidory z puszki. Zmniejszamy moc kuchenki i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 50-60 minut.W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z
fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Ja dodałam 1 kg
fasolki, jeśli chcecie by gulasz był bardziej
mięsny dodajcie połowę.
Czerwona paprykę i
cukinię kroimy w kostkę.Po
mięsa dokładamy
paprykę i
fasolkę i dusimy kolejne 25-30 minut aż
fasolka będzie niemal miękka. Na końcu dodajemy
kukurydzę i
cukinię i dusimy jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną. Wyciągamy
liście laurowe i
ziele angielskie. Doprawiamy do smaku tymi samymi
przyprawami, które używaliśmy wcześniej.Serwujemy z
kaszą gryczana lub kluseczkami.