Wykonanie
Czy jest ktoś kto nie lubi pierogów? A taki który nie lubi truskawek? Pierogi z
truskawkami zawsze sa doskonałym pomysłem na letni obiad. Najlepsze są takie które mają cieńkie i smaczne ciasto.Ten przepis to tajemnica sukcesu pierogów mojej teściowej. Ciasto jest miekkie i bardzo smaczne a farsz nieco odmieniony nutą róży i chrupiącymi
migdałami.

SKŁADNIKI:Ciasto:4 szklanki
mąki pszennejSzklanka
wody2jajka M¼ łyżeczki
soliNadzienie:
truskawkipłatki migdałówkonfitura z
owoców różyWYKONANIE:
Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Jesli sa duże przekrawamy na pół.
Płatki migdałow rumienimy na suchej patelni.Z
mąki,
wody,
jajek i
soli zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy na około 15 minut przykryte czystą ściereczką. Cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego
truskawkę, kilka
płatków migdałów oraz trochę
konfitury z róży. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga.Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego warto umieścić je na talerzu posypanym
mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika.Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane słodką
śmietanką i posypane
brązowym cukrem.