Wykonanie
Pierogi z
truskawkami to danie, które szczególnie pamiętam z czasów dzieciństwa. Nie bez powodu tak utkwiły mi w pamięci. Ich robienie zaczynało się wczesnym rankiem. Całą rodziną wstawaliśmy, jedliśmy śniadanie, ubieraliśmy i wychodząc z domu zabieraliśmy dość sporo kobiałek. Tak, tak. By zjeść tak pyszny obiad, należało najpierw pójść na
pole i nazbierać
owoce. Uwielbiałam zbiory. Zawsze było dużo śmiechu. Po powrocie do domu robiło się mniej miło, gdyż trzeba było odrywać szypułki. A tego nie lubiłam. Później już mama z babcią zostawały w kuchni same. Robiły
soki oraz kompoty, na szybko jakiś koktajl dla dzieci i oczywiście na obiad pierogi. A my z siostrą siedziałyśmy w pokoju odpoczywając po ciężkim dniu i co chwila krzycząc: No kiedy te pierogi będą gotowe?
Składniki: (z tej ilości wyjdzie ok.25 pierogów)Ciasto:420g
mąki pszennej ( najlepiej tortowej), plus troszkę do podsypania.
jajko,szczypta
soli,ok. 230ml gorącej
wody.Ponadto:500g
truskawek do pierogów,235 g
truskawek na sos,2 łyżki
cukru (choć tu zależy wszystko od tego jak słodkie są
owoce),60ml
mleka.Przygotowanie:
Przygotować ciasto: do
mąki dodać szczyptę
soli,
jajko oraz powoli dodawać
wodę. Zagnieść ciasto. Gdyby się za mocno kleiło dodać troszkę
mąki.Ciasto rozwałkować na niezbyt cienki jak również niezbyt gruby placek. Podsypywać od
spodu mąką by ciasto nie przykleiło się do stolnicy. Szklanką powycinać kółka.
Truskawki pokroić na kawałki i wymieszać z łyżką
cukru.Kłaść po kilka kawałków na wycięte kółko i skleić dobrze brzegi.Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować i powtórzyć czynności z wycinaniem kółek i klejenia pierogów. Powtarzać czynność do wykorzystania całego ciasta.Zagotować lekko osoloną
wodę i wrzucić pierogi. Drewnianą łyżką lekko od
spodu zamieszać. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, po bardzo krótkiej chwili wyciągnąć je. Podawać polane sosem
truskawkowym.Sos: 235g
truskawek zblenderować z
cukrem i
mlekiem. Jeżeli nie wszystkie
truskawki zostały wykorzystane do nadzienia pierogów, dodać je do sosu.
Myślę, że cały opis, który umieściłam na samym początku jest wystarczającym wytłumaczeniem tego, dlaczego akurat pierogi z
truskawkami kojarzą mi się z moją mamą oraz dlaczego akurat ten przepis bierze udział w konkursie :)Przepis bierze udział w konkursie na http://www.comfortfood.pl/ .Smacznego!!!