Wykonanie
Mniszek co prawda już powoli przekwita , ale proponuje Wam złapać jego żółte kwiatki i przygotować z nich "miodek"."
Miód" z mniszka smakuje podobnie do
miodu gryczanego, ale ma w tle charakterystyczną nutę mniszka lekarskiego. Można go z powodzeniem wykorzystać tam gdzie
miód pszczeli, czyli do słodzenia
mleka, deserów, ciast czy
herbaty. A dodatkowo przy okazji zbierania kwiatów można spędzić miło czas na łące. Można go przygotować w wersji naturalnej lub z dodatkiem
cytrusów, które nadają ciekawego aromatu i lekko kwaśnego smaku."
Miód" z mniszka świetnie łagodzi kaszel, oczyszcza organizm z toksyn, ma też działanie bakteriobójcze.Moje dzieciaki całą zimę
pija rano
mleko z mniszkowym
miodkiem i właściwie wcale nie chorują... tfu, tfu ;)posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia;http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html
Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie w celu łagodzenia
kaszlu. Jednak
miód z mniszka przyśpiesza także gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, co czyni go jednym z najbardziej uniwersalnych
ziół leczniczych.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html
Składniki(na 1l
miodu)Około 420-450 kwiatów mniszka lekarskiego1l
wody1kg
cukruopcjonalnie:3
cytryny (sok i skórka)1
pomarańcza (sok i skórka)Sposób przygotowaniaKwiaty zbieramy z dala od
drogi, w pełni rozwinięte, najlepiej w
słoneczny poranek. Zbierając kwiaty wybierajmy taki, które są duże, pełne pyłku i bez robaczków. Zbierając najlepiej robaczki strząsnąć. Nie ma potrzeby mycia kwiatów, gdyż wypłuczemy z nich pyłek. Kwiatki jak najszybciej po zerwaniu zalewamy
wodą (opcjonalnie dodajemy sok wyciśnięty z
cytryn i
pomarańczy oraz pokrojone skórki tych
owoców) i gotujemy około 15 minut od zagotowania.Kwiaty zalane
woda pozostawiamy na 24h. Po tym czasie dokładnie odsączamy na sitku. Do płynu dosypujemy 1 kg
cukru i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia prze około 1h, aż
miód uzyska gęstą, lejąca konsystencję. Gorący przelewamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików i zakręcamy. Nie ma potrzeby pasteryzacji.