ßßß Cookit - przepis na Jajka w zalewie kminkowej

Jajka w zalewie kminkowej

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nie przepadam za kminkiem, więc nie byłam do tego przepisu zbyt optymistycznie nastawiona. Jednak zgodnie z zasadą, że wszystkiego trzeba spróbować przygotowałam je i nie żałuję! Są smaczne i zaskakujące. Świetne na grzankę czy kanapkę.
Składniki:
6 jajek
1l wody
40g kminku (nie mielony)
pół łyżki soli
łupinki z czterech cebul
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli lub octu. Ostudzić i opłukać ze wszystkich stron tak aby skorupka jaka była popękana. Wodę zagotować z łupinami cebul, kminkiem i solą. Gotować 15-20 minut. Odcedzić i ostudzić. Jajka umieścić w szklanym słoiku i zalać zalewą. Pozostawić w lodówce na 3 dni. Można jeść na zimno lub ciepło, z szynką, grzanką lub sałatką.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/03/jajka-w-zalewie-kminkowej.html