Wykonanie
Nie przepadam za
kminkiem, więc nie byłam do tego przepisu zbyt optymistycznie nastawiona. Jednak zgodnie z zasadą, że wszystkiego trzeba spróbować przygotowałam je i nie żałuję! Są smaczne i zaskakujące. Świetne na grzankę czy kanapkę.
Składniki:6
jajek1l
wody40g
kminku (nie mielony)pół łyżki
soliłupinki z czterech
cebulSposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki
soli lub
octu. Ostudzić i opłukać ze wszystkich stron tak aby skorupka jaka była popękana.
Wodę zagotować z łupinami
cebul,
kminkiem i
solą. Gotować 15-20 minut. Odcedzić i ostudzić.
Jajka umieścić w szklanym słoiku i zalać zalewą. Pozostawić w lodówce na 3 dni. Można jeść na zimno lub ciepło, z
szynką, grzanką lub
sałatką.