Wykonanie
W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo
cytrusów.
Skórki z cytryn,
pomarańczy a nawet grapefruitów wykorzystajcie do przygotowania ich kandyzowanej wersji. Możecie je wykorzystać do ciast, deserów czy aromatycznej
herbaty.
Kandyzowane skórki
cytrusówSkładniki:3
pomarańcze3
cytryny1,5 szklanka
wody1,5 szklanka
cukruSposób przygotowania
Pomarańcze i
cytryny szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i zalewamy gorącą
wodą i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wylewamy
wodę z gotowania i wlewamy 1,5 szklanki czystej oraz 1,5 szklanki
cukru. gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste, a większość
syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast,
tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę
cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni
owoce i zawsze mam w zanadrzu pyszny dodatek do deserów.