Wykonanie
Dżem z mirabelek jest bardzo charakterystyczny, kwaskowy z nutą
wanilii.Pyszny!Kojarzy mi się z dzieciństwem bo koło naszego domu rosły mirabelki z których babcia przygotowywała
przetwory.Polecam :)
SKŁADNIKI:600g mirabelek (pozbawionych pestek)300g
cukru½
laski waniliiWYKONANIE:Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki. Dodajemy
cukier oraz miąższ z ½
laski wanilii. Gotujemy na małym ogniu aż
owoce się zeszklą i zagęszczą. Gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku w 100 stopniach C.Mozna sobie ułatwić prace i zrezygnowac z wyciągania pestek z
owoców. Należy umyte mirabelki smażyć na małym ogniu z dodatkiem 2-3 łyżek
wody. Przetrzecćprzez sito i kontynuować gotowanie z
cukrem. Będzie szybciej a równie smacznie.