Wykonanie
Domowy ekstrakt z
wanilii zrobiłam już jakiś czas temu.Teraz przyszła kolej na prawdziwy
cukier waniliowy.Taki, który nie zawiera zbędnych dodatków.Składniki? Tylko dwa:
cukier &
wanilia.Różnica pomiędzy
cukrem kupionym w sklepie a prawdziwym
cukrem waniliowym polega- w telegraficznym
skrócie - na tym, że ten pierwszy to w rzeczywistości
cukier wanili n owy, zawierający nie prawdziwą
wanilię,a wanilinę, czyli syntetycznie wytwarzany związek organiczny.Ponieważ ekstraktu i
cukru waniliowego używam praktycznie za każdym razempiekąc ciasta, babeczki, czy przygotowując inne słodkości,te dwa sporządzone w domowym zaciszu produkty,to pozycje obowiązkowe w mojej kuchni.
250g drobnego
cukru2
laski wanilii* * *
Wanilię rozcinamy wzdłuż.Wydłubujemy ziarenka i dokładnie mieszamy z
cukrem.Skórkę
wanilii kroimy na kawałki i również dodajemy do
cukru.Całość przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.Po kilku dniach domowy
cukier waniliowy jest gotowy do użycia.