Wykonanie
Czas przygotowań do świąt zbliża się małymi kroczkami. Nawet się nie obejrzymy a już będzie grudzień, śnieg, mróz, Wigilia i Święta Bożego Narodzenia...
Cukier Waniliowy w naszym domu "schodzi" w zawrotnej ilości, jak nie do ciast i
ciasteczek to do
kawy, placuszków, naleśników itp. Na przepis
cukru waniliowego wpadłam jakiś czas temu na blogu u Ewy, zrobiłam go wtedy od razu, lecz dopiero teraz ujęłam to na zdjęciach i postanowiłam umieścić na blogu... W końcu teraz jest odpowiedni czas, żeby takie małe "cuda" przygotować na nadchodzące Święta ;)
Składniki na Domowy
Cukier Waniliowy:- 1 kg drobnego
cukru- 5-6
lasek wanilii- słoik- wsypać
cukier do słoika-
laski wanilii porozcinać i wydrążyć ziarenka
wanilii- ziarenka oraz łupiny umieścić w słoiku- zamknąć i wymieszać- co jakiś czas (2-3 dni) wymieszać
cukier w słoiku- gotowy jest po ok. 2 tygodniach- gdy
cukier waniliowy się kończy, dosypuje do niego
cukier i nowe laski oraz ziarenka
wanilii (pozostawiając stare wewnątrz słoja)
Akcja Kulinarna: