Wykonanie
Domowe
pieczywo jest bezkonkurencyjne. Zapach świeżego bochenka unoszący się po domu przywodzi dobry humor i wspomnienie dzieciństwa.Zapraszam na chlebek nieco mniej klasyczny.Przepyszny, puszysty, z chrupiącymi
orzechami i słonawymi
oliwkami.
Składniki:10g
drożdżyłyżeczka
miodu130ml ciepłej
wody250g
mąki pszennejpół łyżeczki
soli4 łyżki
oliwy60 g
orzechów włoskich50g
oliwek czarnychWykonanie:
Drożdże wymieszać z
miodem i łyżką
maki. Pozostawić na 15 minut.
Mąkę wymieszać z
solą. Dodać 3 łyżki
oliwy i
drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do naoliwionej miski i pozostawić w cieple na 40 minut. Pokroić
oliwki i
orzechy. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bochenek i posmarować
oliwą. Piec około 25 minut w 200 stopniach C do uzyskania złocistego koloru.