ßßß Cookit - przepis na Tarta z budyniem

Tarta z budyniem

nazwa

Wykonanie

Przepis dnia: Tarta z budyniem
Składniki:
Na ciasto migdałowo-cytrynowe:
275 g mąki pszennej (ekologicznej)
25 g mąki migdałowej
1 ż ó łtko
160 g masła świeżego
100 g cukru trzcinowego
sk órka starta z 1/2 cytryny
szczypta soli
Na krem śmietankowo-waniliowy:
100 ml śmietany krem ówki
400 ml mleka
2 ż ó łtka
150 g cukru trzcinowego
1 łyżka mąki
1 laska wanilii
Do dekoracji:
wisienki koktajlowe
Przygotowanie:
Ciasto: do misy wsyp odważoną mąkę pszenną oraz migdałową, a następnie posiekaj z masłem na "piasek". Zr ób do łek, wlej ż ó łtko, dodaj cukier trzcinowy, startą sk órk ę z cytryny i szczyptę soli. Wyr ób ciasto i uformuj w r ękach kulkę. Owiń w folię i odstaw do lod ówki na 30 minut.
Foremk ę do tarty wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Ciastem wyklej dno oraz brzegi foremki. Odetnij ewentualny nadmiar ciasta. Przed włożeniem do pieca obciąż sp ód ciasta grochem lub fasol ą. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
Ugotuj krem: mleko i śmietanę podgrzej w małym garnku na piecu. Dodaj 2 ż ó łtka, cukier trzcinowy, łyżkę mąki i na końcu ziarna wanilii. Podgrzewaj na piecu przez ok. 5 minut, stale mieszając, aż do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy.
Po upieczeniu ciasta usuń z foremki groch (fasolę). Na spodzie rozsmaruj r ównomiernie krem śmietanowo-waniliowy. Wierzch ciasta udekoruj wisienkami.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/04/tarta-z-budyniem.html