Wykonanie
Spodoba Ci się ten fajny przepis na lekką i łatwą do przygotowania sa łatkę
makaronową, z
brokułem i
cytrynowym winegret. Wybrałam
makaron farfalle. "Farfalle" znaczy po włosku motylki.
Makaron ma oryginalny kształt i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Stanowi świetną bazę do przygotowywania fantazyjnych dań - zarówno na co dzień jak i od święta. Może być przystawką, gorącą kolacją, szybkim lunchem.Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie Ci wi ęcej niż 15 minut.
Sałatka smakuje zar ówno na zimno jak i na ciep ło. Podawaj ją z
serem ricotta lub jeśli wolisz z
jogurtem greckim. Możesz ją przygotować poprzedniego dnia, spakować na lunch i wziąć do pracy na drugie śniadanie ....Składniki dla 4 os ób:1 duży broku ł300 g
makaronu farfalle (kokardki)1 op.
sera ricotta lub
jogurtu greckiego3-4 łyżki
oliwy z oliwek + sok z 1/2
cytrynysuszone oregano, s ólPrzygotowanie:1. Umyty
brokuł podziel delikatnie na r ó życzki, przeł ó ż do garnka, zalej
wodą i dopraw
solą. Gotuj kr ótko, broku ł nie może się rozgotować, bo się rozpadnie (wystarczą 3 minuty). Ugotuj
makaron farfalle według przepisu na opakowaniu, uważając, aby
makaron pozostał sprężysty, "al dente".2. Wymieszaj składniki marynaty:
oliwę z oliwek,
sok z cytryny,
suszone oregano i s ól.3.
Makaron roz ł ó ż na talerze. Na wierzchu każdej porcji uł ó ż r ó życzki i polej całość marynatą. Przed podaniem udekoruj
sałatkę łyżką
sera ricotta (lub
jogurtu greckiego) oraz plasterkami
cytryny.Moja rada:
Sałatkę podawaj ciepłą lub na zimno jako lekkie danie gł ówne lub przystawk ę do
ryby,
kurczaka, etc.