Wykonanie

Lż ejsza, bardziej soczysta i aromatyczna wersja ameryka ń skiej sa ł
atki Cezar. T radycyjnymi dodatkami s ą chrupi ą ce grzanki, zielona sa ł ata i sos
majonez owy . Ja z amiast gotowanych
jajek doda ł am do sałatki pieczoną w miodzie
pierś kurczaka. I kolejny składnik to akcent sezonowy czyli ś wie ż e, zielone
winogrona.Przygotowanie jest super proste i szybkie. Na liściach
sałaty rozłożyłam pokrojone w kostkę grzanki z
pszennego pieczywa, kawałki
kurczaka i
winogrona.
Sałatkę podałam z
sosem jogurtowo-
majonezowym i bajglami. W ten spos ób powstało pełnowartościowe, atrakcyjne i pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie jak i na spotkaniu z przyjaciółmi ....Sa łatka z
kurczakiemSk ładniki na 4 osoby:1 podw ójny
filet z piersi kurczaka - ok. 1/2 kgki ść zielonych
winogron - ok. 350-400 g1
sałata rzymska4 kromki
pszennego pieczywaSos majonezowy:2 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtumała łyżeczka
chrzanus ól i
pieprz do smakuNa marynatę do
kurczaka:zobacz tutajPrzygotowanie:
Kurczaka przygotuj według tego przepisuZr ób grzanki: z
chleba odkrój skórk ę,
pokr ój w spor ą kostkę, przeł ó ż na blaszkę,
skrop odrobiną
oliwy z oliwek. Piecz 2-3 minuty w średnio nagrzanym piekarniku, a następnie odwr ó ć grzanki na drugą stronę i zapiekaj kolejne 2 minuty.Liście
sałaty starannie opłucz pod bieżącą
wodą, osusz papierem kuchennym, następnie poszarp na małe kawałki i wrzuć do szklanej misy. Na wierzchu rozł ó ż pokrojonego w kostkę
kurczaka, grzanki i
winogrona. Podawaj z
sosem majonezowym i bajglami.