Wykonanie

Przepis na grzanki z ciasta dro żdżowego z
truskawkami i kremem
maślano-budyniowym. Grzanki wspaniale smakują na śniadanie z filiżanką ulubionej
kawy albo jako popołudniowy deser ....Jest to inna wersja grzanek francuskich. Przygotowanie jest bardzo proste, zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Można wykorzystać
ciasto drożdżowe, kt óre pozosta ło czerstwe. Grzanki najlepiej smakują prosto z pieca, a jak pięknie wyglądają -
truskawki zachwycają doskonałym smakiem i pięknym kolorem. Ja poda ł am grzanki z
truskawkami i kremem na wieczornej imprezie dla kole ż anek,
Majki i Karoliny. Z kieliszkiem
szampana smakowa ł y wy ś mienicie .....Przepis: G rzanki z ciasta dro żdżowego z
truskawkami i
budyniemSk ładniki na 4 osoby :kawałek
drożdżowego ciasta lub
chałka drożdżowa (ok. 400-450g)250g
truskawek + 3-4 łyżki
miodu leśnego (najlepiej ekologicznego)
Krem śmietankowo-budyniowy: 1 op. budyniu
śmietankowego, 0,5l
mleka skondensowanego, 2 łyżki
cukru trzcinowego, 2 łyżki
masłaPrzygotuj t
ruskawki: op łucz pod bieżącą
wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Usuń szypułki, przekr ój wzd łuż na poł ówki. Przygotuj sos:
miód rozprowad ź odrobiną ciepłej (nie gorącej)
wody i wymieszaj. Kawałek
ciasta drożdżowego lub
drożdżową chałkę pokr ój na kromeczki o grubości 2cm. Kromeczkami wyłóż dno okrągłej foremki do tarty. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika na 3-5 minut .Przygotuj
budyń : z 0,5l
mleka skondensowanego odlej p ó ł filiżanki, dosyp proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj na gładką masę. Pozostałe
mleko zagotuj, dodaj 2 łyżki
cukru trzcinowego i 2 łyżki
masła. Do gotującego się
mleka dodaj masę budyniową i energicznie wymieszaj. Gorący
krem śmietankowo-budyniowy rozsmaruj na podpieczonych kromeczkach. Na kremie rozł ó ż przygotowane wcześniej połówki
truskawek. Wstaw do pieca na kolejne 7-10 minut . Po wyj ęciu polej sosem
miodowym.