Wykonanie
Od kuchni wschodniej jestem uzależniona. Objawy typowe. Nie umiem bez niej żyć, jak tylko przez tydzień nie ma nic azjatyckiego w domu to wariuję, nie umiem obejść się już bez
imbiru,
czosnku,
trawy cytrynowej,
limonki,
sosu sojowego,
sosu rybnego,
sosu ostrygowego,
oleju sezamowego,
makaronu soba, past
curry,
mleka kokosowego i wielu wielu innych rzeczach. A tym co uzależnia jest przede wszystkim wyrazisty smak, cudowne aromaty, ale przede wszystkim czas. Przygotowania dobrego dania w stylu azjatyckim nie wymaga godzinnych przygotowań, warzenia, duszenia i godzin w kuchni. Przygotowanie potrawy w stylu stir fry to chwila moment, tym łatwiejsza latem, że wybór warzyw ogromny i możemy sięga po co tylko mamy ochotę. Ja dziś wybrałam
wołowinę i
brokuły, ale dowolność w tym względzie jest wielka. Wystarczy odrobina wyobraźni, wok i 15 minut.Składniki:250 g
mięsa wołowego2 różyczki
brokuła2 ząbki
czosnku1
chilli2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
mąki ryżowej1
trawa cytrynowa1 łyżeczka
sosu ostrygowego1 łyżeczka
mioduszczypta
soli1 łyżka
octu ryżowegosezam1 łyżeczka
olej sezamowyPrzepis:-
Wołowinę kroimy w bardzo cienkie paski. Posypujemy
mąką ryżową i dokładnie mieszamy.-
Czosnek i
chilli siekamy drobno.
Trawę cytrynową rozgniatamy i również bardzo drobno siekamy.- Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju. Dodajemy
czosnek,
chilli,
trawę cytrynową, a po chwili
mięso. Smażymy je na złoty kolor. Następnie dolewamy
sos sojowy,
sos ostrygowy,
ocet ryżowy,
miód i 2 łyżki
wody. Wszystko dusimy razem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.- Różyczki
brokuła dzielimy na mniejsze cząstki i dokładamy do woka na ostatnie 5 minut duszenia. Dokładnie wszystko mieszamy.- Na suchej patelni delikatnie podprażamy
sezam.- Na talerzu podajemy
wołowinę, a następnie posypujemy są
sezamem. Smacznego. Można podać z
ryżem lub
makaron.Smacznego :)