ßßß Cookit - przepis na Stir fry - wołowina z brokułami

Stir fry - wołowina z brokułami

nazwa

Wykonanie

Od kuchni wschodniej jestem uzależniona. Objawy typowe. Nie umiem bez niej żyć, jak tylko przez tydzień nie ma nic azjatyckiego w domu to wariuję, nie umiem obejść się już bez imbiru, czosnku, trawy cytrynowej, limonki, sosu sojowego, sosu rybnego, sosu ostrygowego, oleju sezamowego, makaronu soba, past curry, mleka kokosowego i wielu wielu innych rzeczach. A tym co uzależnia jest przede wszystkim wyrazisty smak, cudowne aromaty, ale przede wszystkim czas. Przygotowania dobrego dania w stylu azjatyckim nie wymaga godzinnych przygotowań, warzenia, duszenia i godzin w kuchni. Przygotowanie potrawy w stylu stir fry to chwila moment, tym łatwiejsza latem, że wybór warzyw ogromny i możemy sięga po co tylko mamy ochotę. Ja dziś wybrałam wołowinę i brokuły, ale dowolność w tym względzie jest wielka. Wystarczy odrobina wyobraźni, wok i 15 minut.
Składniki:
250 g mięsa wołowego
2 różyczki brokuła
2 ząbki czosnku
1 chilli
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ryżowej
1 trawa cytrynowa
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
1 łyżka octu ryżowego
sezam
1 łyżeczka olej sezamowy
Przepis:
- Wołowinę kroimy w bardzo cienkie paski. Posypujemy mąką ryżową i dokładnie mieszamy.
- Czosnek i chilli siekamy drobno. Trawę cytrynową rozgniatamy i również bardzo drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy czosnek, chilli, trawę cytrynową, a po chwili mięso. Smażymy je na złoty kolor. Następnie dolewamy sos sojowy, sos ostrygowy, ocet ryżowy, miód i 2 łyżki wody. Wszystko dusimy razem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Różyczki brokuła dzielimy na mniejsze cząstki i dokładamy do woka na ostatnie 5 minut duszenia. Dokładnie wszystko mieszamy.
- Na suchej patelni delikatnie podprażamy sezam.
- Na talerzu podajemy wołowinę, a następnie posypujemy są sezamem. Smacznego. Można podać z ryżem lub makaron.
Smacznego :)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2015/08/stir-fry-woowina-z-brokuami.html