Wykonanie
Pyszne, puszyste i bardzo sycące. Idealne na poranek z dodatkiem świeżych
owoców,
miodu lub
syropu klonowego. Pancekes na
kefirze mają jeszcze dodatkowo lekko kwaśny posmak. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Najlepiej oczywiście smakują prosto z patelni, ale z całą pewnością można je spakować na drugie śniadanie lub odłożyć trochę do wieczora. Najważniejsza w przepisie jest idealna proporcja
mąki do płynu, dlatego polecam używanie tej samej miarki i dlatego niech nikogo nie zdziwią mililitry przy
mące.Składniki:150 ml
kefiru150 ml
wody300 ml
mąki pszennej1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 ml
masłaświeże
owocesyrop klonowy2 łyżki
cukruPrzepis:-
Mąkę dokładnie mieszamy z
proszkiem do pieczenia, szczyptą
soli i
cukrem.-
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Mieszamy
kefir,
wodę,
jajko i roztopione
masło.- Łączymy składniki wlewając płynne do suchych i cały czas mieszając.- Smażymy niewielkie placki na suchej patelni na niewielkim ogniu.- Gotowe polewamy
syropem klonowym i podajemy ze świeżymi
owocami.Smacznego :)