Wykonanie
Jakiś czas temu na stoisku kuchni świata kupiłam
mąkę z tapioki (to
mąka pozyskiwana z korzenia
manioku. Jest bezglutenowa i nadaje się do zagęszczania
sosów, legumin czy musów. Zachowuje się dość podobnie do
mąki ziemniaczanej). Nie to żeby wydawała mi się niezbędna ale pomyślałam, że chcę ją
mieć. Resztę wykombinuję. Robiłam na niej naleśniki i deser na kształt
galaretki a tym razem dodałam ją do ciasta. Pomysł okazał się dobry. Ciasto jest naprawdę pyszne. Trochę podobne do clafoutis z tego przepisu . Bardzo szybkie. Jeśli nie macie dostępu do takiej
mąki można użyć zwykłej. Nadal będzie smacznie:)
Składniki:200 g
mąki pszennej60 g
mąki z tapioki100 g
cukru (użyłam brązowego ale może być biały)60 g
masła2
jajkałyżeczka
proszku do pieczeniałyżka esencji waniliowej (można pominąć)
śliwki lub inne
owoce- użyłam ok 300 g (jeśli używasz mrożonych trzeba je rozmrozić)Wykonanie:
Masło rozpuść i gdy lekko przestygnie przelej je do miski i wsyp
cukier. Ucieraj aż składniki się połącza. Dodaj
jajka i po każdym dobrze wymieszaj. Wsyp obie
mąki,
proszek do pieczenia i wlej esencję
waniliową jeśli używasz. Całość dobrze wymieszaj. Ciasta nie jest zbyt dużo więc użyłam najmniejszej formy jaką mam. Formę posmaruj odrobiną
masła, wlej na nią ciasto i poukładaj
śliwki (wcześniej je dobrze odsącz jeśli były mrożone). Piecz przez ok 45 minut w temp. 190 stopni.Smacznego!