Wykonanie
Czasami mam ochotę na zielone i jednocześnie na słone i jeszcze na słodkie, no i jeszcze coś
ostrego by się do tego przydało. I tak powstaje cudo z
młodych zielonych sałat i młodziutkiej
botwinki, koziego
oscypka (chociaż, jak kozi to już chyba nie
oscypek), przesłodkich
czereśni i vinegrette z
chilli. U mnie gościła przy śniadaniu, ale o każdej
porze dnia jest pyszna.Składniki:
młode liście różnych
sałatmłode liście
botwinkiczereśniewędzony kozi
oscypekolej rzepakowycytrynamusztardamiódchilli czerwone świeżeskładników wg uznania i potrzeb, przepis poniżej będzie obejmował jedną porcjęPrzepis:-
Sałaty dokładnie myjemy i układamy na talerzu.-
Czereśnie myjemy i drylujemy. Układamy na sałatach.-
Oscypka nie myjemy, tylko go rozkruszamy w rękach i posypujemy nim
sałatę.- W miseczce mieszamy 1 łyżkę
oleju, 1/2 łyżeczki
musztardy, 1 łyżeczkę
soku z cytryny, 1/2 łyżeczki
miodu, szczyptę
soli i posiekany strączek
czerwonego chilli. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Polewamy
sałatkę.Smacznego :)


