Wykonanie
Uwielbiam
ajerkoniak, jest niezobowiązujący, delikatny w smaku, a jeżeli zrobimy go w domu, możemy w dowolny sposób regulować jego
słodycz i moc. "A mocy mu nie brak" - przynajmniej u mnie :) Przygotowuje się go w 10 minut, nie wymaga wielkiej wprawy, a jedynie miksera, ewentualnie silnych rąk.A i jeszcze się wam pochwalę jednym z najwspanialszych prezentów w tym roku. Tuż przed Wigilią rodzice obdarowali mnie kompletem srebrnych kieliszków do
likieru, który sam dostali jako prezent ślubny. Pamiętam ten komplet z każdego domu, w którym mieszkaliśmy, a teraz jest u mnie. Dziękuję :)6
żółtke1 szkl
cukru pudru500 g
mleka skondensowanego niesłodzonego100 ml
spirytusu-
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem na delikatny i puszysty krem. Następnie zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką wlewamy skondensowane
mleko (ważne żeby było w temp pokojowej- różnica temperatur doprowadzi do rozwarstwienia).- Następnie wyłączywszy uprzednio mikser, dolewamy powoli
alkohol. Cały czas mieszamy ręcznie.- Przelewamy do butelki i wstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin czy dni.Smacznego ? Zdrówko :)